Защо блокираме при решаването на проблеми?

публикувано: 18/01/2013 - 15:15 | | коментирай сега
Защо блокираме при решаването на проблеми?

Във всяка бизнес организация, в семейството и в света като цяло хората дават най-доброто от себе си, за да решават своите и чуждите проблеми. Това е чудесно, но понякога сами блокираме ума си, като се вглъбяваме в идеята, че трябва да се справим с нещо сложно. И анализираме твърде дълго, сковавайки мозъка си. Това смята американецът Гарет Креймър – създател на консултанската фирма Inner Sports. Неговият иновативен подход към изпълнението на задачи и цели е променил начина, по който играчи, треньори и професионални отбори, родители, организации и дори университети постигат успехите си. Мнението му е цитирано от Business Insider.

Според Креймър, когато се яви проблем, 99% от всички хора възприемат обстоятелствата като трудни. Затова решават, че начинът да ги разрешат е като помислят за тях още малко. А подходът ни трябва да е различен.Самият факт, че възприемаме дадени обстоятелства като сложни означава, че не мислим правилно.

Твърде често хората си пречат сами, като работят и мислят по-интензивно, отколкото трябва, върху проблемите си.

За да решим проблема трябва да разберем, че той съществува повече в мислите ни, отколкото в реалния свят, смята Креймър. Ако поддържате ума си бистър, а мислите - позитивни, отговорите и решенията със сигурност ще се появят. С уплашен ум, фокусиран върху сигнала "Има проблем!", а не върху това какъв е проблемът, започваме да се объркваме. След което задължително се явяват и пречки по пътя към отстраняването на проблема.

Това, че в момента не намираме решение не означава, че такова не съществува. Много от нас са преминавали през борби и битки, възникнали в резултат на дадена ситуация, само за да се запитат малко по-късно "Тази ситуация не беше чак толкова сложна. Защо я приех така и какво, за Бога, ме затрудняваше чак толкова?". Всичко се корени във възприятието ни за случващото се.

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.