Защо някои хора помнят всеки ден от живота си до най-малката подробност

публикувано: 26/11/2012 - 15:22 | | коментирай сега
Защо някои хора помнят всеки ден от живота си до най-малката подробност

 Помните ли какво обядвахте на 8 март, 1999 г.?

А с какво бяхте облечени на 29 октомври 1985 г.?

Ако всеки от нас бе в състояние да пази в паметта си и най-малките подробности от абсолютно всички събития в живота си, включително деня и точния час, в който са се случили, умът ни сигурно трябваше да има размерите на трикрилен гардероб.

Но такива хора, с впечатляващо детайлна памет, все пак съществуват. И съвсем наскоро учени от Калифорнийския университет установиха каква е тайната им.

Те изследвали 11 души с ярко изразена автобиографична памет и открили редица индивидуални особености в структурата на главния мозък при всеки от тях. Например при тях бялото вещество се оказало много по-плътно в средния и предния дял на главния мозък, отколкото е обикновено. А най-много на брой и значителни изменения били установени в мозъчния дял, отговарящ за автобиографичната памет.

"На следващия етап от нашето проучване ще търсим онези механизми на паметта при такива хора, които им помагат да помнят с необикновена точност всякакви подробности от всеки ден през живота си", казва ръководителят на екипа изследователи от Калифорнийския университет Аврора Лепърт. Хипотезите засега са, че може би става въпрос за специфичен модел на предаване на информация между мозъчните връзки, генетично заложена високоразвита автобиографична памет или пък неизвестни досега функции на молекулярно ниво.

За отбелязване е, че хората с такива способности не превъзхождат останалите при тестове, свързани със запомняне. „ Възможностите им в тази област не се отличават от средните показатели на „шампиони” с обичаен тип памет, които могат да запомнят дълга редица от цифри след запетаята в числото Пи например. Това прави проекта ни още по-интересен”, споделя Лепърт.

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.