Жега през уикенда

публикувано: 09/06/2012 - 08:56 | | коментирай сега
Жега през уикенда

Лятото ще ни напомни, че е близо този уикенд. Температурите на повечето места утре ще бъда около и над 30 градуса, като в обедните часове може да достигнат 35, в София около 30°. Минималните температури ще са между 16 и 19 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Незначителна купеста облачност ще има над планинските била. Вятърът ще е слаб от изток-югоизток. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна, близко до средномесечното.

В горещината можете да потърсите прохлада в планината, където дневните температури на 1200 м.ще бъдат около 24°, на 2000 м - около 16°.

Времето по Черноморието ще бъде слънчево, а слабият, предимно югоизточен вятър ще е причина и за по-ниските температури по крайбрежието 24°-26°. Температурата на морската вода вече е 20°-22°, а вълнението на морето ще е слабо 1-2 бала.

В неделя и понеделник времето ще остане предимно слънчево, но след обяд над Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места там за кратко ще превали и прегърми. Вятърът ще остане слаб югоизточен и температурите ще са високи - дневните ще достигат 29°-34°.

Лекари препоръчват в жегите да се избягват часовете около и след 13 часа до около 17 часа. Това важи особено за малките деца и възрастните хора, както и за хората със сърдечни и съдове проблеми. Препоръчва се в горещините да се пият повече течности и да се избягват мазните и сладки храни.

етикети: времето жега

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.