Желязната лейди става на 87 години

публикувано: 13/10/2012 - 11:33 | | коментирай сега
Желязната лейди става на 87 години

Един от най-великите политически лидери и икономически реформатори на новото време – Маргарет Тачър става днес на 87 години. Наричана Желязната лейди още преди да дойде на власт, Тачър става първата жена министър-председател на Обединеното кралство след като оглавяваната от нея Консервативна партия печели изборите през 1979 година. Ерата "Тачър" продължава до ноември, 1990 г. в три последователни мандата като водената от нея политика успява да стабилизира икономиката на страната и да я изведе на водещи позиции в международен мащаб в началото на 80-те.

В политическата и икономическата си концепция Тачър залага на свободните пазари и предприемачеството. Тя е един от първите световни лидери, които предвиждат, че екологията ще има все по-значима роля за бъдещото глобално развитие и я добавя сред управленческите си приоритети. През 1988 г. произнася знаменитата си реч, в която очертава като сериозни предизвикателства пред човечеството глобалната промяна на климата, озоновите дупки, киселинния дъжд и др.

Тачър твърдо вярва, че е възможно да се създаде нов световен ред, в който всяка държава (и особено тези, принадлежащи към “Великите сили”) следва да се ръководи преди всичко от собствените си национални интереси.

Желязната лейди продължава да е един от лидерите, които вдъхновяват поколения след поколения в политиката и икономиката. Нека си припомним някои от най-силните й послания.

"90 процента от нашите грижи се отнасят до това, което никога няма да се случи."

"Замислете се за някой ден, от който сте наистина доволни в края. Това няма да е ден, през който сте се шляли, без да вършите нищо. Това ще е ден, през който сте имали страшно много неща за вършене и сте ги свършили всичките!"

" Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените."

" Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на страната."

" Да бъдеш властен е като да си дама. Ако трябва да казваш на хората, че си такъв, значи не си.“

" Да носиш сърцето си на ръкава не е добра идея; трябва да го носиш вътре, където то работи най-добре."

" Да стоиш по средата на пътя е много опасно; удря те трафикът и от двете страни."

" Европа никога няма да бъде като Америка. Европа е продукт на историята. Америка е продукт на философията."

" Жените умеят много по-добре от мъжете да казват "не!"

 "Маркс и Спенсър" победиха Маркс и Енгелс.“

" Може да се наложи да водиш битката повече от веднъж, за да победиш."

"Не е задължително да сте съгласни със събеседника, за да намерите общ език с него."

" Не казваме умишлено лъжи, просто понякога се налага да сме уклончиви."

" Ние сме общество, където хората са свободни да правят избор, да правят грешки, да бъдат щедри и състрадателни. Това имаме предвид под морално общество, не такова където държавата е отговорна за всичко и никой не е отговорен за държавата."

" Парите не падат от небето, те трябва да са били заработени някъде по света."

"Стопанството е метода; целта е да променим душата."

" Ще остана, докато се изморя. А докато Британия се нуждае от мен, аз никога няма да се изморя."

 

Коментари


Публикуването е достъпно само след вход с facebook акаунта ви.