Не става въпрос за малко джин и по-малко количество вермут, а за това, че тази смес, която се казва сухо мартини, е постигнала забележителна слава. Станала е тема на безкрайни разговори за произхода, пропорциите и правилния начин за приготвянето є. Съгласие се възцарява само когато се стигне до факта, че едно сухо мартини трябва да се сервира студено.
Основната рецепта е пет до седем части джин към една част вермут, които се разбъркват с лед, сипват се в студена чаша на столче. Едно парче лимонова кора се изстисква над повърхността на питието, за да добави няколко капки лимоново масло, след това украсявате с усукана лимонова кора, която се нарича туист, или със зелена маслина на клечка за зъби.
Това е сухо мартини.
Джеймс Бонд е добре познат и винаги се свързва с това питие, но в действителност във филмите си той не пие сухо мартини. И причината за това не е, че той го поръчва "разклатено, а не разбъркано".