НАИ-УНИКАЛНАТА характеристика на Стокхолм е, че е построен върху острови. Буквално от всички посоки си заобиколен с вода. Освен това Старият град е запазен съвсем непокътнат. Най-новите сгради в него са от 18. век и все още функционират по същия начин, както когато са били построени. Най-старият ресторант там е от 14. век. Американските туристи често се изненадват, че хотелът, в който спят, е по-стар от държавата им. А всъщност не осъзнават, че всичко тук е по-старо от държавата им.


В края на Стария град се намира кралският дворец, а като преминеш по моста до него, се озоваваш в новата част. Точно там се случва всичко, затова започваме с нея.


Първо трябва да намерим място, където да отседнем. Ако не сме ограничени с парите, имаме огромен избор. На предпочитащите класическия старовремски лукс предлагам стая в "Гранд Хотел" с изглед към водната шир, корабите и кралския дворец на другия бряг. В това място настаняват всички поп звезди, нобелови лауреати, президенти и кралски особи, които посещават Стокхолм.