Д-Р ПЕТЪР ДУЧЕВ е собственик на Клиниката по имплантология и биомиметична възстановителна стоматология, член на Американската академия по козметична стоматология.

Доктор Дучев, индивидуалният подход е нещо като запазена марка на вашата клиника, какви са предимствата на такова стоматологично лечение?
- В нашата клиника се опитваме да предложим на всеки пациент най-доброто лечение, което е възможно в момента. Това е подход, който изисква изключителни усилия. Квалификацията на лекарите и асистентите, оборудването, непрекъснатата връзка и контакт с пациентите - всички тези неща са много важна част от индивидуалния подход. Всеки един от тези компоненти е нужно да бъде развиван и усъвършенстван непрекъснато.
Аз пътувам минимум четири пъти годишно до различни университети и водещи клиники в Европа и САЩ, за да мога да предложа на пациентите ни наистина най-модерното възможно лечение. В клиниката действат вътрешни стандарти за оценка на качеството на лечение и резултатите.

- Защо въпреки технологичния бум в стоматологията дезинфекцията и стерилизацията са основен фактор за безопасност и качество?

- Защото те са отговорни за съхранението на здравето на пациента и нашето собствено здраве като лечители. Дезинфекцията и стерилизацията са някак неглижиран проблем от българските зъболекари. Обикновено се влагат средства в оборудване, което бързо възвръща инвестицията. А стерилизиращата и дезинфекционна техника не е такова оборудване и затова остава на заден план, като обикновено се търсят най-евтините възможни решения. В повечето клиники дори липсват обособени помещения за стерилизация. Особено важни са дезинфекцията и стерилизацията в практики, където се извършват хирургични интервенции. Използваните инструменти при поставянето на импланти например са кухи и лесно задържат биологично заразени остатъци. Нужна е много прецизна обработка, за да бъдат отстранени, и най-висок клас автоклав, за да бъдат стерилизирани.

- Трябва ли при първата среща на пациента и стоматолога да се разгледа и въпросът за степента на хигиена, която ще му се гарантира?
- Това е задължително, защото няма нищо по-ценно от здравето на нашите пациенти. Всеки, сядайки на стоматологичния стол, включително и аз, когато съм пациент, приема по презумпция, че неговото здраве ще се съхрани и ще се подобри благодарение на лечението. А това зависи както от степента на квалификация на лечителя и неговия екип, така и от сигурността и качеството на стерилизационната техника. Затова ние в нашата клиника задължително при първата среща с всеки пациент му показваме нашата стерилизационна. Нарекли сме този презентационен принцип "Кристално чисто". Пациентите изискват много от нас, а ние изискваме единствено повече отговорност към самите тях. И това е начин да повишим критериите на хората, които имат нужда от лечение, към качеството на самото лечение. Да търсят и да изискват такова високо ниво на сигурност и безопасност. Това е толкова важно, колкото и самото лечение.

- Какво означава високо ниво на безопасност?

- Преди всичко максимална степен на хигиена. Нашият цикъл на обработка на инструментите е напълно безконтактен. Това означава, че никой от екипа не мие ръчно инструментите след операция или друга манипулация - тези процеси са напълно автоматизирани. Работим със специални инструменти от най-висококачествена стомана. След края на операцията инструментите се подреждат в специални касети и след това - в професионален термодезинфектор. Апаратурата е технологичен връх на немската стоматологична индустрия и гарантира пълно почистване и дезинфекция на всички инструменти. Последният етап от процеса е стерилизацията - всички инструменти и касети се опаковат в индивидуални пликове и се стерилизират в автоклав клас "Б".
В България единствено нашата клиника поддържа този стандарт на дезинфекция и стерилизация в стоматологията. Освен това целият цикъл е прозрачен - и в буквален, и в преносен смисъл. Всеки пациент в чакалнята вижда цялата стерилизационна през прозрачно стъкло, комбинирано с аквариум, и може да проследи всеки етап на дезинфекцията и стерилизацията.    

Контакти:
София, ул."Константин
Иречек" 19, тел. 0878 80 30 99
www.avtorskaklinika.com