Някога взирането в празната бяла стена се възприемаше за нещо нелепо, дори налудничаво. Точно това обаче правиха почти всички хора, които присъстваха на събитието R@I Day в Барселона. Поне на пръв поглед.
Всеки, който успееше да си пробие път през тълпата, щеше да види, че най-обикновената бяла стена всъщност се е преобразила в пълнокръвен и чувствителен на допир екран. При това с помощта на леснодостъпна технология - лаптоп втора ръка Kinect и евтин проектор, и натискането на един-единствен бутон.
Стената не ви е удобна за подобно нещо? А какво ще кажете за купата до нея или и за двете едновременно? А защо не върху която и да е повърхност в стаята? Цялата тази система, създадена в Intel Labs, работи навсякъде и може да превърне дори собствената ви ръка в сензорен екран. Нещо повече - докоснете която и да е снимка в купата и с небрежен жест я подхвърлете към екрана на стената и тя ще се премести за секунда.
"Целта ни е да смалим цялата система до такава степен, че да можем да я интегрираме в инфраструктурата - обяснява Дъг Кармийн от Intel Labs. - А какво приложение ще има впоследствие? Достатъчно е да развихрите въображението си. Да речем, че сте в хотелската си стая. Един подобен продукт би могъл да проектира върху ръката ви часовник, телефон или пък дистанционно за телевизора и климатика." Системата, наречена подобаващо "Дисплеи без граници", би могла да намери широко приложение и в рекламния бизнес и да позволи на интерактивните изображения да изместят статичните билбордове и плакати.
Изобретението има и социален аспект. В рамките на демонстрацията Дъг Кармийн и неговите колеги бяха подготвили около 8000 изображения, направени с Instagram по време на различни събития. Всеки, който иска, може да отиде до някоя снимка и да посочи как точно го кара да се чувства - тъжен, щастлив, озадачен и т.н. Впоследствие всички тези емоции се изобразяват и предават по различен начин - визуално (с рамка със специфичен цвят), с текст или дори звук. На практика се създава една карта на емоциите, която позволява на човека, който преглежда галерията, да улови по-добре цялостното усещане, което е битувало по време на събитието.
Софтуерният алгоритъм на Intel Labs може да бъде пренесен дори и в имейл комуникацията. Представете си, че получавате писмо с текст "Това е ужасна идея". Всъщност обаче авторът му не говори добре български и по-скоро е искал да каже "Това не е чак толкова добра идея". Не е тайна, че подобни проблеми в комуникацията възникват често и най-вече между хора, които не общуват помежду си на майчиния си език. Тук на помощ идва т.нар. проверка на емоциите, която функционира на принципа на стандартната проверка на правописа. Докато пишете имейла си, софтуерът на Intel Labs ще се опита да определи емоцията, която влагате в него, на базата на използваните думи. Вие, разбира се, може да го поправите, ако смятате, че не е прав. По този начин писмените кореспонденции ще бъдат обогатени със съответното емоционално чувство и когато ваш приятел ви напише "Хайде да излезем", а емоционалният етикет е "тъжен", ще знаете, че нещо не е наред, и няма да игнорирате поканата му.
В края на краищата Дъг Кармийн се надява, че този тип технология ще подобри и обогати значително комуникацията между хората. Нещо, от което се нуждаем особено много в дигиталната епоха, в която живеем от дълго време насам.