АНТОН ДОНЧЕВ е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. За кратко време е съдия във Велико Търново, но се отказва от престижния пост, за да се посвети на писането.

Господин Дончев, в разговор преди години ми казахте, че "авторът на исторически романи е пророк", а писането на книги за миналото е "пророкуване назад и се родее с фантастиката". С какво е свързана най-важната ви прогноза за света в края на 2017 г.?
- За съжаление, историята почти не може да помогне в ситуацията, в която се намира развитието на нашата цивилизация. Невъзможно е било човечеството да допусне, че ще попадне в такова положение.
Представям си развитието на нашата цивилизация като една шахматна партия с действителността, с реалността. Ние местим някакъв ход, реалността отговаря, позицията непрекъснато се променя. На истинската партия шах даваха 2,5 часа - 150 минути за 40 хода. Сега шахматната партия между човека и реалността се разиграва за около 5 минути. Нещата се движат с такава бързина, че управлението на процесите прилича на сърфиране по вълни. И науката, която винаги е била двигател на човешкото развитие, се превръща в основен мотор на цивилизацията.